Seminars

Seminar Offerings


Does Your Reuse Program Measure Up?: Reuse Assessment, Economics and Metrics

 Abstract

Attendees will be provided an overview and analysis of effective methods in three key reuse areas. Specifically, they will learn:

• What a reuse assessment is, its objectives, the process of conducting an assessment, tools which can be used in the assessment, and how its use can optimize reuse within an organization

• What the benefits and costs of software reuse are, how to conduct a cost/benefit analysis for reuse, and some economic results from applying the cost/benefit model in several organizations.

• Why organizations should measure, a framework for reuse metrics, a process for measuring reuse, what and how a core set of reuse metrics can facilitate institutionalization of a reuse program.

This tutorial offers an in-depth analysis of some of the major concepts and tools necessary for adopting, tracking, evaluating, and improving upon a reuse program. The session will begin with an overview of a reuse adoption and institutionalization model. We will then focus on three specific concepts, reuse assessment, economics, and metrics, and show how each fits into the context of the model, and facilitates reuse institutionalization. We will discuss each concept in detail, including its importance within the reuse process, its implementation within the organization, and its proper use for furthering reuse goals. We will illustrate these concepts using industry examples whenever possible.

OUTLINE


1. INTRODUCTION

a). Reuse Definitions used in the tutorial

b). A Reuse Adoption and Institutionalization Model

c). Where do Reuse Assessments, Economics and Metrics Fit in?

2. CONDUCTING A REUSE ASSESSMENT

a). What is a Reuse Assessment?

b). Objectives of the Reuse Assessment

c). The Reuse Assessment Process

d). Reuse Assessment Tools

3. ECONOMICS OF REUSE

a). Benefits and Costs of Software Reuse

b). A Cost Justification Model For Software Reuse

c). How to Conduct a Cost/Benefit Analysis

d). Economic Results

4. SOFTWARE REUSE METRICS

a). The Rationale for Reuse Metrics

b). Key Considerations in Measuring Reuse

c). A Framework for Reuse Metrics

d). A Process for Identifying Appropriate Metrics

e). Use of a Core Set of Metrics

LENGTH : Half Day


 

Managing Software Reuse: A Case-Based Tutorial


Abstract


Utilizing the case method, attendees will be provided an overview and analysis of effective methods in several key areas. Specifically, they will learn:

• How to initiate a reuse program, reuse adoption and institutionalization models, the possible roles of a corporate reuse program, and how to select pilot projects.

• How to investigate reuse, how reuse can support or drive organizational strategy, what the benefits and costs of software reuse are, how to conduct a cost/benefit analysis for reuse, and some economic results from applying the cost/benefit model in several organizations.

• How to plan for reuse, how some organizations are creating a reuse vision/mission statement, how to organize and staff the reuse program, how to fund a reuse program, why organizations should measure, how to market software reuse, and what some of the legal and contractual issues are.

• How to implement the reuse plan, technology transfer and change management issues and choosing a conversion strategy.

This tutorial is an interactive, case-based seminar on establishing a software reuse program for your organization. This tutorial will cover the definition of software reuse and the evolution of the reuse concept, its benefits and costs, its obstacles and critical success factors, its strategic role in the organization, implementation strategies, staffing,organizing, financing, and marketing the reuse effort, legal issues, and measurement and tracking of the impact of reuse on the organization. Prior to the seminar, attendees are asked to read a case of an organization attempting to implement reuse.

OUTLINE


1. INTRODUCTION

a). The Software Development Challenge

b). Reuse Definitions

c). Evolution of the Software Reuse Concept

d). Reuse Adoption and Institutionalization Models

2. INITIATING SOFTWARE REUSE

a). Role of a Corporate Reuse Program

3. INVESTIGATING SOFTWARE REUSE

a). Benefits and Costs of Software Reuse

b). Inhibitors to Reuse

c). Critical Success Factors

d). Deciding on Reuse as a Strategy

4. PLANNING FOR SOFTWARE REUSE

a). Staffing

b). Organizing

c). Financing

d). Measurement & Tracking

e). Marketing

f). Legal and Contractual

4. IMPLEMENTING SOFTWARE REUSE

a). Staffing

b). Organizing

c). Financing

d). Measurement & Tracking

e). Marketing

f). Legal and Contractual

LENGTH : Half Day


 

To schedule a presentation or for more information, contact info@lombardhill.com